Värktabletter som ”livräddare”.

Värktabletter används som livräddare av allt för många  tonårstjejer. Tabletten som säljs i livsmedelsaffären och på apotek  kan väl inte vara farliga. Eller?

Att värktabletter kan skada vid långvarigt bruk även om man inte överdoserar är det inte så många som vet. I går varnade min läkare mig då hon konstaterat att jag har en inflammation under hälen som värker infernaliskt

-Ta inga värktabletter. De hjälper ändå inte, sa hon i förbifarten.

Innebörden i de orden stod klart för mig när jag läst artikeln om Tonårstjejers missbruk av   värktabletter i Svenska Dagbladet. Inte visste jag att värktabletter kan skada kroppen även om man tar liten dos .

Värktabletter mot allt kan skada

I dag är det ytan som värderas. Man ska inte bara se bra ut utan också stråla av sundhet , vara tillgänglig dygnet runt och prestera på topp. Det är verkligheten för alltför många  tonåringar   En ekvation som inte alltid går ihop och som kräver snabba lösningar då ytan rispas. För tonårstjejen har lättillgängliga värktabletter blivit lösningen inte bara vid huvud- eller mensvärk utan även när något hakar upp sig och det kniper till i inombords. Skolsköterskan,  livsmedelsaffären eller apoteket  får då ett besök om kompisen inte har en tablett att försaka. Värktabletter som  säljs ju receptfritt och t om i livsmedelsaffären kan ju inte vara farliga. Eller?  Åtminstone inte om man håller sig inom föreskriven dos? Ack så tokigt tänkt!  För känsliga personer kan huvudvärken orsakas av tabletten och vid långvarig användning kan andra skador uppstå. Läs mer om detta HÄR.

Värktabletter är ingen bot mot  grundorsaken. Sömnproblem, vätskebrist, stress, prestationskrav  och oro får även kroppen att må dåligt. Då  hjälper ingen värktablett. Lättillgängliga tabletter är en risk.

I Danmark skärper regeringen lagen efter tio år med fri försäljning av receptfria värktabletter. Orsaken: antalet ­”Panodil-piger” har nått ­rekordnivåer. Även andra ­länder begränsar nu tillgängligheten.(SvD)

I Sverige varnade både läkare och giftinformationen vid reformen men fick inte gehör.

Det vi ser nu är bara början, SvD

Bloggat: Röda Malmö

SvD123, Ex2, DN, GP HD Dagen, AB

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , Intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

8 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Zac
Zac
13 years ago

Nu har inte avregleringen så mycket att göra direkt med detta missbruk, eller vad man skall kalla det. I slutet på November 2009 så började några få livsmedelsbutiker att plocka in receptfria läkemedel i sortimentet. Ökningen av ”självmordsförsök” genom Paracetamol ökade med 20% under samma år – alltså majoriteten absolut innan avregleringen. I år tycks ökningen vara mellan 5-10% – så skall man se positivt på det så tycks ökningen vara bruten.

Jag förstår att många vill tjäna billiga poäng på att peka finger åt avregleringen, men som så enkelt bevisat så har det inget att göra med ökningen. Man får leta annorstädes efter andra orsaker. Själv tror jag på emotrenden och sociala nätverk. Men vad den egentliga orsaken till att unga fortsätter att begå självmord och vuxnas minskar får vi fundera vidare på. Det är också dubbelt så många pojkar som dödar sig själv som flickor. Det finns också direkta kopplingar till misslyckanden i skolan och självmord, något att tänka på när pojkarna halkar efter allt längre i skolan (trots bättre genomsnitt på nationella prov), men det är en annan fråga till trots.

//Zac

Joanna
Joanna
13 years ago

Vuxensamhället (föräldrar, lärare bl a) ser inte och kommunicerar inte med ungdomar som mår dåligt.

Zac
Zac
13 years ago
Reply to  Joanna

Jag tror inte så är fallet. Jag tycker att i internationell jämförelse så har vi närmre och mindre hierarkisk syn på barnen. Inte heller tyngs vi av tunga traditioner där barnen anses veta hut och vars åsikter inte spelar någon roll. Eller är det rent av det som är felet?

Vi har internationellt sett, trots den allmänna uppfattningen, väldigt få självmord. Framför allt så sjunker siffrorna generellt, men i ungdomsgruppen så ligger de kvar på samma nivå som tidigare. De ökar alltså inte direkt, men minskar inte heller.

Vi ser dock tecken på ökande missbruk hos ungdomar, något som gör att jag ibland funderar på självmedicinering. Den psykiska ohälsan ökar också hos ungdomar, oklart varför. Kanske är det så enkelt att det inte längre är tabu att erkänna att man faktiskt mår dåligt?

Zac
Zac
13 years ago

Däremot är jag säker på att självmordsförsöken kommer att öka nu efter medial belysning, kanske den enskilt största påverkan som artikelserien ger. Tyvärr.

Unga pojkar vill dö och unga flickor vill kommunicera med sina självmordsförsök. Pojkar väljer också därför i sin desperation våldsammare och effektivare sätt, emedan flickor mer eftertänksamt väljer sätt som är utdragna där det finns chans för upptäckt och därmed räddning. Tyvärr så är Paracetamol ett för djävligt sätt att dö på, men det sägs inte i tidningarna av någon anledning.

trackback
Skolhälsovården har en viktig roll | Anna Vikström
9 years ago

[…] Bloggar: Röda berget Annarkia […]