Vad har vi att vänta?

En partiledardebatt har som syfte att visa på de skillnader som finns mellan olika partier eller block. Frågan är om vi blev så mycket klokare?

Allt medan fransmännen bytte  president och Greklands partisystem föll samman pågick en partiledardebatt i Svensk television.

Gårdagens debatt blev en ganska harmlös föreställning   med undantag från Reinfeldts utfall i början då han liknade socialdemokraternas förslag om ett innovationsråd med syfte att hitta de nya jobben tillsammans med näringslivet för en långfika. En lågmäld men tydlig Löfven mötte en Reinfeldt med hög svansföring och med sin sedvanliga arrogans som knappast gick hem i stugorna. En Reinfeldt som vägrar se verkligheten som den är utropades av Twittrande moderater som segrare och den nye partisekreteraren dömde snabbt ut Löfven som den som gjorde sämst ifrån sig.

Undrar hur han kände sig, denne Kent Persson när han i direktsändning läxades upp av Dagens Nyheters chefredaktör Wolodarski  som dessförinnan påpekat på Twitter

Blev vi klokare av debatten? 

Nedmonteringen  av den generella välfärden lär fortsätta oavsett om det blir ett regeringsskifte eller inte. Löfvens hänvisning till att verkligheten ser ut som den gör och inte ska rubbas i brådrasket  kan tolkas så. Några av de bloggande socialdemokraterna applåderar och hänvisar till att folk idag har både en eller flera privata försäkringar  för att täcka upp vid sjukdom eller arbetslöshet. Frågan är om socialdemokraterna också kommer att ställa sig bakom det generalangrepp mot den generella välfärden som antyddes av de borgerliga debattörerna i gårdagens partiledardebatt och som förstärks av centerpartiets debattartikel om välfärdens finansiering idag. Är det fallet kommer vi att få se ett samhälle med ökad polarisering såväl socioekonomiskt som politiskt. Ett tudelat samhälle, ett för de som har råd med dyra försäkringar som ger snabb vård vid sjukdom  och ett fattigsverige för de som får hålla tillgodo med vård när det blir deras tur.En amerikanisering av sjukvården där det inte alls är självklart att du får den vård du behöver om du inte äger rätt försäkring.

Visst visade partiledardebatten på skillnader men i centrala frågor som vinst i välfärden, privatiseringar av skola och vård  och vapenindustrin var samstämmigheten stor. Frågan är om inte Löfvens slutreplik öppnade för ett regeringssamarbete mellan moderater och socialdemokrater beroende på hur den parlamentariska situationen kommer att se ut efter 2014 års riksdagsval. Småsyskonen inom alliansen är ju på väg ner under riksdagsspärren. Men här måste jag väl ändå ha missuppfattat?  Reinfeldts kalla hand mot Löfvens  vädjan om en blocköverskridande överenskommelse om energipolitiken som håller oberoende maktskiften tyder på att moderaterna endast kan tänka sig ett samarbete  där Reinfeldt dikterar villkoren. Det lär Löfven inte godta.

Frågan är om inte Reinfeldt trots sin arroganta framtoning i gårdagens debatt är en anings orolig när han ser hur opinionen vänder och hans politiska syskon ute i Europa faller en efter en? Vad kommer då att hända Löfven och socialdemokraterna om han som Göran Greider nyligen uttryckte det – Socialdemokraterna försöker bestiga samma kulle som alliansen – fast från andra hållet. En arbetslinjen light med andra ord.

————————-

För övrigt log jag igenkännande  när Annie Lööf utbrast -”för mig är alla skattesänkningar prioriterade”. Det är ett  uttalande som symboliserar alliansens hantverk och deras enda vision. Det skattebefriade samhället , nattväktarstaten, där var och en får klara sig bäst de gitter.

Att inkomstsänkningar påverkar utgiftssidan i form av nedskärningar i vård, skola och omsorg tycks inte bekymra Annie Lööf eller hennes allianssyskon. Bara skatterna sänks blir alla lyckliga är deras melodi. Att vissa blir lyckligare än andra och vinner stort på karusellen är kanske det som är meningen när allt  kommer till kritan?

——-

Jinge beskriver partiledardebatten som politisk teater medan Lena Mellin i  Aftonbladet använder en terminologi som liknar ett sporthändelse och talar om vinnare i olika ronder. Peter Högberg ser en planerad spricka i välfärden men gillar Löfvens löfte om att inte bryta med den väg alliansen skapat medan Martin Moberg hoppas på en sakta förskjutning. Peter Andersson ser en regering som trivs bäst i opposition. LO-bloggen om de ökade klasskillnaderna. Demoskop utser Löfven som vinnare i debatten

Media: SvD123, SR123, GP, SR,, Ab123456DN123, Sv 12345678, SVT1234, SR12, GP

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

2 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
2000aldrig
11 years ago

Dagens gåta: Vad är det för skillnad på en partiledardebatt?

http://bit.ly/IBeiMq

Joanna
Joanna
11 years ago

Indoktrineringen om att se till den egna plånboken istället för den allmänna välfärden är ett illusionstrick som allt fler ser igenom