Elevens rättssäkerhet.

Ska elever ges rätt att överklaga ett betyg de anser orättvist?

Ja, säger en statlig utredning som hänvisar till att en lärares betygssättning är myndighetsutövning och därför måste kunna ifrågasättas .  Betyget ska endast kunna höjas efter en prövning  inte sänkas och lärare ska liksom rektor ges   rätten att ändra betyget.  En formalisering av ett förfaringssätt som många skolor och lärare praktiserar redan idag.

PÅ min skola

Om vi tar det från början  är utgångspunkten för betyg redan idag att resultat    kommunicerats  under resans gång och att betyget i slutänden  också stäms av med berörd elev. Om lärare och elev inte är överens ber man en kollega  titta över och ge sin synpunkt.    Det borde vara  självklart att man som lärare agerar så.

Rättvisare?

Om rätten till att överklaga ett betyg så som utredningen föreslår  leder till rättvisare betyg är jag osäker på.  Betyg är komplexa.   Däremot är det oomtvistligt så att rätten att få sin sak prövad är oerhört viktig för den elev som känner sig orättvist behandlad .   Kanske fler elever då också vågar ifrågasätta det betyg som läraren satt och att kommunikationen i de fall där det brister förbättras mellan elev och lärare.

Media: Svt Dn 2 SvD GP SR AB Ex

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Rebecka
Rebecka
13 years ago

Problemet är att alla lärare inte gör som du beskriver.