Ropet om ryssen som kom skallade falskt.

Vad ska man säga om förståsigpåarnas och medias gälla rop om hybridkrig och Ryssland som aktör när Sveriges sårbarhet kom i dagen? 

Vad var det jag sa bör man ju inte säga men jag gör det ändå. Vad var det jag sa!? Varför i herrans namn skulle Putin beordra fällda master, kaos i biljettsystem och flygtrafiken? Nu. När omröstningen i Riksdagen om Värdlandsavtalet rycker allt närmare?

Nog har Ryssland annat att tänka på hörde jag tvärs över frukostbordet för någon dag sedan.

Wilhelm Agrell professor i freds- och konfliktforskning tidigare en trovärdig källa har på äldre dagar uppenbarligen fått grumlat omdöme och det samtidigt som Hans Brun, terrorismforskare ser rysspöken mitt på ljusa dagen. Bägge mumlade om ryssen som vill oss illa och som klättrade i master och hackade datasystem i Sverige. Media hakade på och spred ryktet om ondsinta ryssar.

[…]

Stoppet i SJ:s boknings- och biljettsystem berodde på tekniska störningar hos företagets leverantör av it-tjänster.
Servicearbeten hos Telia förklarar radarhaveriet på Luftfartsverket som gjorde att totalt 122 flygavgångar ställdes in. Ett annat underhållsfel stoppade stoppade SOS alarm 15 minuter i onsdags.
Det misstänkta sabotaget av en radiomast på ett vattentorn utanför Falköping var inte heller ett angrepp. Masten var helt enkelt dåligt underhållen och ramlade ihop.

[…]  (AB)

Nu kan de stå med lång näsa när det visat sig att det mesta har naturliga förklaringar. Frågan är om någom kommer att lyssna när media nästa gång ropar om ryssen.

82/100 #blogg100

Andra om , , , , , , ,

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Comment
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Morgan
Morgan
7 years ago

”Nihil sub sole Novum est”
Inget nytt under solen. För hundra år sedan var ryska sågfilare som vandrade omkring misstänkta för att vara förklädda ryska officerare. Det var i själva verket bönder från Novgorodområdet som försökte få in lite extrainkomster.
På åttiotalet uppgavs att ryska och polska långtradarchaffissar kartlade viktiga kopplingsdosor tillhörande Televerket. Vi nämner inte ubåtsfrågan.
Armemuseum hade förra året en utställning om just rysskräcken: Från sågfilare till ubåtskränkningar. Kanske dags att ta fram den igen?
1744 var man mer pragmatisk. Hattpartiet var rädda för inhemskt uppror och slöt en överenskommelse med Ryssland om militärhjälp. 20000 ryska soldater inkvarterades främst i Stockholmstrakten men även i Norrköping. De var väl inte så väl sedda, men frånsett några fylleslagsmål var det lugnt.