WikiLeaks rör om i grytan.

Carl Bildt avser inte att ta del av de amerikanska telegrammen som visar att justitiedepartementet  samtalade i hemlighet med företrädare för  den amerikanska ambassaden om övervakning av svenskar.  Det framkom på en presskonferens som sändes Live i Aftonbladet idag.

Jag läser inte andras post, sa Carl Bildt.

När Carl Bildt fick frågan om vad det var för slags parlamentarisk kontroll över säkerhetspolisens arbete han refererade till svarade han kort att det finns parlamentariska nämnder. Men som sagt de amerikanska telegrammen som visar en annan bild tänker Bildt inte ta del av. Bildt gled undan och låtsades inte förstå att kontrollen som hindrats även gäller regeringens informella samarbete med USA i syfte att underlätta övervakning   på svensk mark.

Wilhelm Agrell är tydlig i sin bedömning och menar att det faktum att regeringstjänstemän diskuterar övervakning på svensk mark med utländsk underrättelsetjänst och till varje pris vill undvika att det kommer till riksdagens kännedom luktar konstitutionellt bränt. Carl Bildt är av annan uppfattning trots att han inte läst telegrammen eller medias rapportering om vad som hänt. Så tänker en politiker som anser sig stå över andra.

– Om vi lämnar uppgifter om svenska medborgare till främmande makt, så kan det i slutänden visa sig vara grundlagsstridigt, då är det en väldigt allvarlig sak, säger Morgan Johansson (S), ordförande i riksdagens justitieutskott.

Om det skulle vara så att Anna-Carin Svensson, det ämnesråd på justitiedepartementet som ansvarade för samtalen med amerikanska ambassaden har undanhållit Beatrice Ask information  i syfte att politiskt ansvar inte ska kunna avkrävas är det synnerligen allvarligt. Beatrice Ask har ju trots allt  ansvar att se till att hon håller sig underrättad.

Nu blir  de telegram som pekar på att regeringen gått bakom ryggen på riksdagen i sitt antiterrorsamarbete med USA  ett fall för Konstitutionsutskottet (KU). Maria Ferm (mp) har anmält regeringens informella samarbete med USA till KU

Samarbete mellan svensk och utländsk underrättelsetjänst är inget nytt och är inget som sker för öppen nivå.

Om tjänstemän i regeringskansliet eller Säpo har skyfflat personakter till amerikanska ambassaden är det något helt annat än det gamla vanliga skrymteriet. Då handlar det inte om ett samarbete som syftar till att värna Sveriges oberoende. Det är motsatsen: Någon säljer ut svenska medborgare till en stormakt.(AB)

USA:s ambassad i Stockholm har också kartlagt Sveriges muslimer och skickat materialet vidare till CIA visar nya hemliga dokument från WikiLeaks. Är den kartläggningen också godkänd av regeringen eller regeringens ställföreträdare? När kartläggningen även riktas mot en hel grupp  är det är det inte bara allvarligt. Det är häpnadsväckande att det får förekomma och är inget annat än ren  diskriminering.

Bloggat: Krassman, FarmorGun, Rasmus Holmberg, Ronny Åkerberg

Media: AB, DN123 SvD Ex1234 SVD

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,, , , i

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Bloggat: Kildén & Åsman, Stefan Bergmark, Röda Malmö, Annarkia, Borgarmedia: GP, DN, SVD1, 2, EX1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, AB1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, Läs även andra […]

Svalin
13 years ago

samrabete mellan svensk och utländsk underättlestjänst bör kanske inte ske för öppna dörrar, men nu handlar det ju inte om det utan om att tjänstemän struntat i att skriva på dokument eftersom man inte vill att riksdagen ska lägga sig i. Det går emot konstitutionen.