Modeller som inte fungerar.

Bakom talet om allmänintresse ligger de facto ett egenintresse.

Ibrahim Baylan skriver i Aftonbladet:

Under mandatperioden har borgerliga majoriteter i riksdag och kommunfullmäktige beslutat att statsministerns eget hushåll ska få skatten sänkt med 125 000 kronor per år. Vår beräkning utgår från hur mycket mindre skatt statsministerns hushåll betalar 2010 jämfört med om 2006 års regler hade gällt istället.

Samtidigt har arbetslösheten och klyftorna i Sverige ökat. Politik gör skillnad. Den borgerliga regeringen har satt skattesänkningar först. Det politiska målet har varit att öka klyftorna i Sverige. Klyftorna och inkomstskillnaderna har vuxit under den borgerliga regeringen och är nu de största sedan mätningarna började på 1970-talet. Det genuina utanförskapet – långtidsarbetslöshet och socialbidragsberoende – har som direkt effekt av regeringens politik ökat dramatiskt under de senaste fyra åren. För en statsminister som säger sig representera allmänintresset är det ett svårförklarligt resultat.

Vad det handlar om är ekonomiskt politiska modeller som Anders Borg kopierat från USA.

I korthet går den ut på att om man sänker ersättningar så tvingas den som inte kan överleva   att söka jobb. Känns det igen? Sänkt  arbetslöshetsunderstöd och utförsäkring av sjuka för att   öka benägenheten att ta ett jobb . Om den så kallade ”reservationslönen” sänks (alltså a-kasseersättningen efter skatt) kommer arbetslösa ta jobb till lägre lön och sysselsättningen öka Det är regeringens arbetslinje. Problemet för Anders Borg och alliansen  är attamerikanska modeller fungerar dåligt I Sverige. Modellen i fungerar inte i ett land med en stark fackföreningsrörelse.   Här har arbetsmarknadens parter kommit överens om att hålla uppe lägstalönerna – riskerna i samhället ska inte bäras av de svagaste grupperna.

Borg kopierar dessutom Reagans misslyckade ekonomiska politik där ökade klyftor på sikt skulle leda till minskade klyftor. Så här svarade Reinfeldt  då en reporter frågade hur stora skattesänkningar för höginkomsttagarna ska leda till mindre klyftor :

”Det har visat sig att både den kortsiktiga och dynamiska effekten av jobbskatteavdragen är att de minskar inkomstskillnader.”

En politik som misslyckades totalt i USA ska alltså fungera här i Sverige. Storstad reder ut begreppen och visar att detta knappast är möjligt.

Hittade den här filmen där Anders Borg försvarar ökade ekonomiska klyftor  hos Ilsemari

Media: AB 1 , DN SvD

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

3 Comments
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Läs Bloggarna: Annika Beijbom, Annika Beijbom, Under den lugna kork…, Proffstyckarna, Tankar hos en Gråsäl, Stockholm enligt Ank…, Stockholm enligt Ank…, Alltid rött alltid r…, Rasmus Lenefors, Jämlikhetsanden , Annarkia […]

trackback

[…] Kent P.,Maja Sigfeldt, Roger Jönsson, Ett annat perspektiv. Ylva Johansson om skolsatsningar. Annarkia om något som inte fungerar. Läs fler inlägg på portalerna NetRoots och Politometern […]

trackback

[…] det handlar om är att förmå arbetslösa att acceptera riktigt lågt betalda jobb och att lönerna hålls nere. Det är de dynamiska effekter som Borg och Reinfeldt eftersträvar men inte talar högt om. […]