Höjd valtemperatur efter värmeböljan …


Semestersverige har återvänt till vardagen. Igår dagen före den stora jobb-börjar-dagen höjdes det politiska tonläget.

Drygt en månad kvar till valet och politiker tar plats för att göra sin röst hörd och fånga in presumtiva väljare. Är inte det bortkastad kraft? Har inte de flesta bestämt sig för vilken/vilka valsedlar som ska läggas i kuverten den 14 september? Kanske inte då allt fler väljare bestämmer sig sent.
Skulle vara intressant om någon forskaren kunde titta närmare på vad vi tar till oss och hur vi tolkar de politiska budskapen så här månaden innan val. I mitt flöde på Twitter var reaktionerna på SVT:s debatt olika och troligen beroende av partipreferens.Vår perception är ju inte bara selektiv utan också i högsta grad subjektiv. Någon ondgjorde sig över Ali Esbatis debatteknik och klassade den som översitteri och byggd på härskartekniker.

Själv gladdes jag åt Esbatis briljerande argumentationsteknik och hans förmåga att sätta tummen mitt i prick. När Ullenhag argumenterade för en sänkning av ingångslönerna som jobbskapande svarade Ali Esbati:

Om låga löner hade funkat hade många U-länder haft full sysselsättning

Replikskiftet mellan Ali Esbati(V) och Ullenhag(FP) och Centerpartiets Martin Ådahl lär bli en klassiker.

Ingen kan ju förneka att Rutavdraget är 10 gånger större i Danderyd än i en genomsnittlig kommun. Det var när Esbati kallade de anställda för tjänstefolk i debatten om Rut-avdrag som Ådahl skrek att han skulle ”ta tillbaka det”.

Esbati gjorde den enda rätta och svarade med årets stenansikte.
Läs mer här: http://www.svt.se/nyheter/val2014/centertoppen-ta-tillbaka-det

Stefan Löfven höll sitt sommartal i Vasaparken igår och satte ned foten lite åt vänster och gav moderaterna huvudbry. Hur ska de matcha detta:

Ökande klyftor, solidaritet och jämlikhet var bärande teman. I sig inget konstigt för en S-ledare, men när han utan att hymla lovar att höja skatter (det är ett privilegium att få delta i samhällsbygget, som han uttrycker det) får det väl sägas att valrörelsen kommer bli annorlunda än vad många trodde.

Den stora politiska nyheten under gårdagen var annars att S vill ge fler unga chansen att klara gymnasiet och sedan få statligt stöd att ta körkort och på så sätt att bli mer attraktiva på arbetsmarknaden.(AB)

Jan Björklund proklamerade att ordningsbetyg ska införas i skolan. Den mannen växer tydligen aldrig ur majorskorna. Fler lärare och mindre klasser är vad som behövs inte ordningsbetyg Björklund!

Nu väntar jag med spänning på Fredrik Reinfeldts tal. Kommer det några förslag om hur arbetslösheten ska tacklas eller läggs fokus på hur hemskt allt blir om vi får ett regeringsskifte.  Med  tanke på alla affärer som bl a Nuonaffären och alla rapporter om regeringens tillkortakommanden är det ingen vinnande strategi att köra i gamla hjulspår och fokusera på en sargad regeringsduglighet.

Lästips:
Systemskiftet som gick under jobbdebattens radar, Agneta Berge(Politism.se)
Det är inte att städa eller diska som är dåligt, Ali Esbati (Nyheterna24)

Media: DN123456, AB,SVT & M Moberg

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,


Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments