Svensk flyktingpolitik i blåsväder

Svensk flyktingpolitik kritiseras av FNs flyktingorgan UNHCR.

Sverige, Norge, Nederländerna och Storbritannien  utvisade gemensamt en stor grupp irakier som förvägrats asyl. Irakierna flögs från Sverige till Bagdad.

– De var asylsökande som fått avslag. Det är första gången en grupp europeiska länder gått samman för massutvisning av irakier, enligt UNHCR.

–Det är mycket allvarligt. Säkerhetsläget är instabilt i Irak med fortsatta våldsamheter och människorättsbrott. Vi är oroade över signalen denna europeiska massaktion sänder till grannländerna Syrien och Jordanien dit många irakier flytt, säger UNHCR:s taleskvinna Melissa Fleming till SvD. (SVD)

Flera politiker har reagerat och Kalle Larsson, flyktingpolitisk talesman för vänsterpartiet säger:

– Det här måste få konsekvenser för Sveriges hantering av flyktingar från Irak och att fortsatta avvisningar till Irak stoppas. Om Sverige fortsätter att strunta i kritiken från UNHCR devalverar vi värdet av FN:s ställningstaganden.(SVD )

Centerpartiet och moderaterna avvisar kritiken och hänvisar till migrationsverkets bedömningar.

Inte första gången.

Utvisningarna från Sverige till Irak har pågått några år nu. Jag minns hur jag såg stora vita lakan med ord som andades rädsla för två år sedan.Stora vita lakan med uppmaning till regeringen: ”Rädda oss från döden”.

Migrationsverk är av annan mening och fattade redan 2007 ett beslut om  att det inte existerar någon inre väpnad konflikt i södra och centrala Irak. Ett beslut som Amnesty, Röda Korset och UNHCR protesterade  emot. Trots detta bestämde regeringen att 2009 skulle bli ”återtagandeåret”, vilket i klartext betydde att man inte ansåg att irakier saknade skyddsbehov och därför skulle sändas tillbaks till Irak.

Hur tänker regeringen och migrationsverket? Med ilka glasögon betraktar de världen?

Tidigare inlägg

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , intressant

Subscribe
Notify of
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments